IM PULS op Lely A4

Sjors

Binnendienst

Unieke doseermotoren van Hanskamp

Diversen eigen electromotoren voor nauwkeurige dosering

Wij bieden (eigen) elektromotoren aan voor ieder merk voor bijna iedere toepassing. Kijk in het schema welke vervangingsmotor u nodig heeft. Voor een advies op maat, neem gerust contact op met onze binnendienst.

Overzicht Hanskamp electro motoren per toepassing voor ieder merk

Hanskamp eigen ontwikkelde motoren zijn hieronder uitgelicht.

Intelligent Motor (IM)

Bent u op zoek naar een elektromotor met hoge mate van betrouwbaarheid, lange levensduur en de exacte dosering? De Intelligent Motor (IM) is dat! 

Geen sleepcontact, geen kortsluiting en beschermt tegen ammonia
Bijna alle dosators die worden gebruikt voor melkstalvoedering en voor krachtvoerstations worden aangedreven door een elektromotor met een storingsgevoelig sleepcontact. Op zoek naar een betrouwbaar alternatief ontwikkelde Hanskamp de Intelligent Motor: met sensor zonder mechanisch contact. Zelfs onder extreme temperaturen functioneert de sensor naar volle tevredenheid.

De bedrijfszekerheid van de Intelligent Motor wordt verder vergroot doordat de input van de motor galvanisch is gescheiden. Voeding en controller oefenen geen invloed op elkaar uit. Verder is de print ingegoten en voorzien van een kunststofbehuizing; de perfecte bescherming tegen ammonia. De Intelligent Motor is geschikt voor 12-24 AC/DC, vraagt geen relaiskast en past in elk merk en type dosator. De Intelligent Motor is daarmee de ideale vervanger van de standaard elektromotor met sleepcontact.

De Intelligent Motor is optimaal beveiligd tegen kortsluiting. Als er meer dan 3 ampère stroom wordt gevraagd, reset de motor zich en start na 6 seconden weer op. De motor zal nooit doorbranden of een zekering laten springen.

Hoe werkt de Intelligent Motor?
De Intelligent Motor laat de voerdoseervijzel niet via een mechanisch sleepcontact maar langs elektronische weg stoppen. Op de as van de motor is een magneet bevestigd. Dit magneet gaat langs een sensor, waarna de sensor razendsnel aan het voerstation meldt wanneer de motor moet stoppen. De print laat op basis van één puls de motor één keer ronddraaien. Hierdoor stopt de motor altijd op hetzelfde punt, ook wanneer de motor op basis van tijd aangestuurd wordt.

Intelligent Motor MilkingTime (IM-MT)

In de melkstal krachtvoer verstrekken verdeeld over de gehele melktijd, vanaf nu is dit mogelijk. Speciaal voor in de melkstal heeft Hanskamp de Intelligent Motor MelkTijd (IM-MT) ontwikkeld. IM-MT is een variant van de IM.

Het belang van voeren in de melkstal
Een van de grote voordelen van voeren tijdens het melken, is meer rust in de melkstal. Echter dit wordt alleen bereikt als de hoeveelheid brok geleidelijk over de gehele melktijd verdeeld wordt.  De kleine porties brok houden de koeien gedurende de hele melktijd bezig en voorkomen dat zij onrustig worden. Verder zorgt het verstrekken van krachtvoer in de melkstal ervoor dat de koeien vlotter de melkstal in komen en de melk makkelijker laten schieten. IM-MT maakt krachtvoer verdelen over de gehele melktijd mogelijk.

Hoe werkt de IM-MT?
Deze motor werkt als volgt: De  inkomende signalen van uw aansturing worden door de motor opgeslagen en gesplitst over de vooraf geprogrammeerde melktijd. De motor herkent zelf of het een  portiepuls of een tijdspuls is en zet dit om naar aparte rotaties die verdeeld worden over de door u aangegeven melktijd. In het voorbeeld hieronder wordt de inkomende pulsen, weergegeven met blauw, over 10 minuten verdeeld. Van begin tot het eind van de melktijd krijgt de koe zijn eigen benodigde hoeveelheid brok in porties gedoseerd, waardoor ze de hele melktijd aandacht op haar eigen voerbak houdt. De IM-MT kan geplaatst worden in combinatie met onze vertrouwde PipeFeeder. 

 

Reverse Intelligent Motor (RIM)


Het aansturen van de PipeFeeder op tijdgestuurde systemen is nu nog makkelijker dankzij onze nieuwste aanwinst; de RIM (Reverse Intelligent Motor).

De motor die meedenkt
Deze superslimme motor kan direct gekoppeld worden aan AC besturingssystemen, zonder dat een dure relaiskast of DosPrint nodig is. De RIM is in staat om tijdspulsen op te tellen en om te zetten in rotaties. In één rotatie doseert de RIM een kleine portie van precies 35 gram. Na 1 rotatie wordt de PipeFeeder mechanisch afgesloten en daarmee bent u verzekerd van 100% anti-mors en zeer nauwkeurig doseren.

Uniek is dat de RIM een storing zelf op kan lossen! De motor kan tot drie keer een klein stukje terug draaien om een blokkade op te heffen. Als de storing na drie maal terug draaien niet wordt verholpen zorgt de RIM dat er een attentie wordt gegeven in de voercomputer. Als er na een uur niets is opgelost reset de RIM zichzelf en zal proberen het krachtvoer opnieuw te doseren. Zo wordt alles op alles gezet om de juiste portie krachtvoer bij de juiste koe te krijgen.

De RIM is net als onze andere motoren sleepcontactvrij. De RIM is verkrijgbaar in twee varianten (RIMpuls en RIMtijd), zodat deze motor voor zowel tijd- als puls aansturing mogelijk is.

Solid State 5

Hanskamp ontwikkelde een alternatief voor de oude elektromotor met sleepcontact: de Solid State 5 doseermotor. De Solid State 5 staat garant voor een exacte dosering van het krachtvoer en een lange bedrijfszekere werking.

Hoe werkt de Solid State 5?
De Solid State 5 heeft geen storingsgevoelig mechanisch sleepcontact. De motor laat de vijzel namelijk langs elektronische weg stoppen. Hiervoor is op het kroonwiel van de motor een magneet bevestigd. Dit magneet passeert een nieuw ontwikkelde sensor, die razendsnel aan het voerstation terugmeldt dat de motor direct moet stoppen. Doordat de motor op het juiste moment stopt, wordt voorkomen dat de koeien tegen het voerstation beuken en het onrustig wordt in de stal. De motor is zo ontwikkeld, dat deze ook onder de meest extreme omstandigheden (bijv. flinke vrieskou en tropische temperaturen) probleemloos blijft functioneren.

De Solid State 5 motoren van Hanskamp hebben al vele duizenden standaardmotoren in de voerstations van Nedap, Manus, SAC en Westfalia vervangen. De doseermotor is eenvoudig aan te sluiten met vijf draden die op kleur aangesloten kunnen worden. Het doordachte ontwerp en de eenvoudige bouw maken dat de Solid State 5 in elk voerstation is te monteren.

Benieuwd naar de nieuwste verbetering en hoe deze motor in elkaar wordt gezet? Klik hier

Meer weten over onze doseermotoren?
Wilt u meer informatie over de doseermotoren van Hanskamp of wilt u een motor bestellen? Neem dan contact met ons op.

Twee koeien wei mist
Sjors Tankink

Sjors

Binnendienst

Milu Jansen 2

Milü

Allround medewerker binnendienst

Opzoek naar de juiste oplossing voor uw veehouderij?

Wij dragen bij aan een toekomstbestendig en rendabele veehouderij. Kom gerust eens langs dan kunt u de Happy Hanskamp experience ervaren.

Broekstraat 17

7009 ZB Doetinchem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Ontvang 1 keer per maand belangrijke updates.
koe-animatie