CowToilet side view
Jochem Tolkamp

Jochem

Business development

CowToilet

Bemest met precisie, voorkom emissie! Dat doet u met dit RAV gecertificeerde automatisch urineersysteem voor koeien.

Het CowToilet is een veelbelovende ontwikkeling in de veehouderijsector, die bijdraagt aan een beter klimaat voor zowel dier als mens en tevens bijdraagt aan een duurzamere landbouw. Interesse? Neem contact op.

Definitieve Emissie Factor vastgesteld voor het CowToilet!

Wij zijn trots om te melden dat de technische adviespool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een Definitieve Emissie Factor van 6 kilogram ammoniak per dierplaats per jaar heeft vastgesteld voor het CowToilet. Deze ontwikkeling brengt ons een stap dichter bij de toepassing van het CowToilet als emissiearme staltechniek!

Urine opvangen bij de bron

Het CowToilet is een innovatief systeem dat is ontwikkeld om de urine van koeien op te vangen en te scheiden van de vaste mest. Een koe plast en mest namelijk nooit tegelijk. De natuur laat ons zien dat deze twee meststromen niet bij elkaar horen te komen. 

Wij bij Hanskamp zijn overtuigd dat we de natuur in haar kracht moeten zetten. Met het CowToilet separeren we deze twee meststromen voordat ze bij elkaar terecht komen door de urine bij de bron (onder de staart van de koe) op te vangen. Dit vermindert niet alleen de ammoniakuitstoot, maar draagt ook bij aan een duurzamere landbouw. Want deze stikstofrijke urine, kan als alternatief voor kunstmest ingezet worden. Bovendien kan men de urine afzetten en of verwaardigen naar andere sectoren zodat stikstofafzet geld oplevert in plaats van kosten zijn.

CowToilet kan stikstofemissie uit de melkveestal aanzienlijk verlagen

Het CowToilet van Hanskamp Agrotech kan de stikstofemissie uit de melkveestal aanzienlijk verlagen, blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research. Na een jaar meten waren de emissies van totaal-stikstof, ammoniak, lachgas, en stikstofgas, inclusief geschat verlies tijdens urine-opslag, respectievelijk 38%, 33%, 18%, en 43% lager vergeleken met een referentiestal.

Bekijk hier hoe het CowToilet werkt op verschillende melkveebedrijven

Cow Toilet overview
''Urine waardes: Stikstof 6 kg/m³ Fosfaat 0 kg/m³ Kali 12 kg/m³ ''
Urinebank logo 1

Voorkom hoge mestafzet kosten door derogatieverlies

Urinebank is een onderdeel van Hanskamp. Het is dé plek waar vraag en aanbod van koeienurine bij elkaar worden gebracht. Hier kan de afgevangen koeienurine verhandeld worden met externen, bijvoorbeeld tuinders. Voorkom hoge mestafzetkosten doordat er meer stikstof in de urine zit waardoor je minder transportkosten hebt. 

  • Mestafzetkosten worden lager
  • Tuinders hoeven minder synthetische mest aan te kopen
  • Samenwerken aan verduurzaming 

Precisie bemesting voor een betere gewasopbrengst

Paul Galama, die zich bij namens Wageningen Livestock Research bezighoudt op DairyCampus te Leeuwarden met innovatieve melkveesystemen - niet direct betrokken bij de ontwikkeling van het CowToilet –, vertelt aan de Volkskrant het volgende: 

‘In de urine zit stikstof en kalium, en in de dikke mest zit fosfaat en organische stof. Door de zuivere manier van scheiding met het CowToilet kunnen veehouders en akkerbouwers veel gerichter bemesten, wat ook weer goed is voor het milieu.’

Nu kunnen verschillende sneden gras beter bemest worden met de urine, mest of een combinatie van urine en mest. Urine kan zelfs gebruikt worden als vervanging van kunstmest, voor het opwekken van ‘gele’ stroom of dienen als bron voor waterstof. Naast dat het goed in de kringloop past, heeft het ook andere potenties.

Voordelen van het CowToilet

  • Minder stank overlast

  • Beter voor de luchtwegen

  • Te plaatsen in elke stal, ook met weidegang

  • Geen stikstofdepositie in nabijgelegen gebieden

  • Behoud van nutriënten op het bedrijf

  • Droge vloeren = betere klauwgezondheid

  • Schonere lucht = gezondere luchtwegen

Case-control studie door Wageningen University en Research

In de case-control studie, uitgevoerd door Wageningen University en Research, is aangetoond dat het CowToilet effectief werkt. Afhankelijk van de methodiek kan een reductie tot 47,2% minder ammoniakverlies worden gerealiseerd. Deze positieve resultaten zijn gebaseerd op gedetailleerde metingen uitgevoerd tussen 1 december 2020 en 30 november 2021 op de Dairy Campus, waarbij een stal met CowToilet ('case') werd vergeleken met een stal zonder CowToilet ('control'). Beide eenheden waren vergelijkbaar in opzet met betonnen roostervloeren en mestputten.

Verwachtingen

In Brussel wordt dit jaar een voorstel gemaakt voor de toepassing van ReNure mogelijkheden. Dit betreft het toekennen van gescheiden meststromen als alternatief voor kunstmest. Ook gescheiden urine lijkt hiervoor in aanmerking te komen. Vanuit Hanskamp lobbyen wij hier sterk naar, echter zijn we afhankelijk van de Europese Commissie en nadien de verwerking van deze erkenning in Nederland door het LNV en RVO.

Ook zijn alle ammoniak metingen afgerond en wachten wij op de eindrapportage van DairyCampus (WUR) om de resultaten aan te dragen bij de RVO voor de Definitieve Emissie Factor (DEF).

Wij werken sinds 2016 aan dit revolutionair systeem waarmee wij vervluchtiging van stikstof (ammoniakemissie) voorkomen door het bij de bron aan te pakken. Hiermee behouden we meer organische nutriënten in de bedrijfskringloop en dragen bij aan de verduurzaming van de melkveesector.

Hoe werkt het CowToilet?

Cow Toilet urination side view

Het bemesten van landbouwgrond met koeienurine heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele bemestingsmethoden. Hieronder vindt u enkele van deze voordelen:

  1. Hogere opbrengst: koeienurine bevat veel stikstof, wat een belangrijk voedingselement is voor planten. Het gebruik van koeienurine als meststof kan daarom leiden tot een hogere opbrengst van gewassen.
  2. Duurzaamheid: het gebruik van koeienurine als meststof draagt bij aan een duurzamere landbouw. Er wordt namelijk minder kunstmest gebruikt, wat bijdraagt aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen.
  3. Kostenbesparing: het gebruik van koeienurine als meststof kan leiden tot een kostenbesparing voor de boer. Er hoeft namelijk minder kunstmest te worden aangeschaft, wat kostenbesparend kan zijn.
  4. Vermindering van ammoniakuitstoot: door het gebruik van koeienurine als meststof kan de ammoniakuitstoot worden verminderd. Dit draagt bij aan een beter klimaat voor zowel mens als dier.
  5. Gezonde bodem: koeienurine bevat naast stikstof ook andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde bodem. Door het gebruik van koeienurine als meststof kan de bodem gezonder worden en beter bestand zijn tegen ziektes en plagen.

Al met al heeft het bemesten van landbouwgrond met koeienurine verschillende voordelen, die bijdragen aan een duurzamere en gezondere landbouw.

Contact opnemen

Interesse in het aanschaffen van een CowToilet? Download onderstaande informatie of neem contact op. Wij helpen u graag.

Contactformulier

Voer hier je emailadres in.

Laat hier je bericht achter.

CowToilet downloads

Twee koeien wei mist
Jochem Tolkamp

Jochem

Business development

Opzoek naar de juiste oplossing voor uw veehouderij?

Wij dragen bij aan een toekomstbestendig en rendabele veehouderij. Kom gerust eens langs dan kunt u de Happy Hanskamp experience ervaren.

Broekstraat 17

7009 ZB Doetinchem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Ontvang 1 keer per maand belangrijke updates.
koe-animatie