Lport on Bou Matic feedingstation

23-1-2023

Het sluithek op het krachtvoerstation is niet meer weg te denken uit de Nederlandse melkveestal. Een sluithek zorgt voor meer rust in de stal en een betere voeropname per koe. Nog steeds wint het sluithek aan populariteit. Veehouders die op zoek zijn naar een passend sluithek, stellen zichzelf de vraag: “Wil ik pneumatisch (lucht gestuurd) of mechanisch?”

Aanleren koeien
Alles wat nieuw is, is eng, zeker als het ook nog eens beweegt. Koeien zijn van nature nieuwsgierig en wanneer nieuwsgierigheid beloond wordt met brokken, zullen zij snel overtuigd zijn. Het pneumatische sluithek is door de veehouder handmatig te bedienen. Het sluithek kan dan tijdelijk omhoog worden gezet, hierdoor hebben de koeien alle tijd om rustig het krachtvoerstation te onderzoeken en zelf aan de nieuwe situatie kan wennen. Bij het mechanische hek moet de koe een stapje verder durven te gaan, zij moet tenslotte zelf ergens tegenaan drukken.

Een schrikreactie moet natuurlijk voorkomen worden. Het pneumatisch hek gaat gecontroleerd, altijd op dezelfde snelheid dicht. Maar drukt nooit door! Het pneumatisch hek maakt slechts een zacht lucht aflatend geluid bij het sluiten. Het mechanische sluithek, uiteraard afhankelijk van het model en hoe de koe het betreedt; kan een licht scharnierend tot klappend geluid maken bij het sluiten.

Capaciteit
De kracht van het mechanische sluithek is gelijk ook het grote aandachtspunt. Het mechanische sluithek wordt aangestuurd door de koe zelf. Bij het betreden van het krachtvoerstation wordt het sluithek met behulp van hefbomen, waar de koe tegen duwt, gesloten. Bij het verlaten van het krachtvoerstation moet de koe wederom tegen deze hefbomen aanduwen om het te openen. Als een koe weigert het station te verlaten, kan zij onbeperkte tijd het krachtvoerstation bezet houden. Denk hierbij aan dominante koeien, die meer brok willen of koeien laag in rang, die zich onveilig voelen in de kudde. Als gevolg hiervan verlaagt de capaciteit van het krachtvoerstation en voertegoeden van andere koeien kunnen hierdoor niet volledig worden opgenomen.

Het pneumatische sluithek wordt aangestuurd door de motor van de krachtvoerdosator. In rust staat dit sluithek altijd open. Wanneer een koe herkend wordt en deze recht heeft op krachtvoer, gaat de motor van de voerdosator lopen en sluit het sluithek. Nadat de koe de laatste portie krachtvoer heeft opgenomen en de bijbehorende vreettijd is verlopen, opent het sluithek weer. Hierdoor zal een koe nooit langer dan nodig, het krachtvoerstation bezet houden.

Levensduur
Beide sluithekken kennen slijtage onderdelen. Let bij de aanschaf van een sluithek erop dat scharnierpunten zich bovenop het krachtvoerstation bevinden, zodat deze buiten bereik van vuiligheid (mest, haren etc.) zijn en slijtage zoveel mogelijk wordt beperkt.

Waar nog meer op gelet moet worden is het aantal scharnierpunten. Een mechanisch sluithek heeft meer bewegende delen dan een pneumatisch sluithek. De bewegende delen van een mechanisch sluithek kennen in sommige gevallen meer wrijving, doordat metaal op metaal wrijft zonder smering. Het belangrijkste scharnierpunt van het pneumatische sluithek is de luchtcilinder. Belangrijk is dat er geen condens vanuit de compressor in de luchtcilinder komt. Dit is te voorkomen door een condens aftap en drukregulateur tussen de cilinder en de compressor te plaatsen.

Het pneumatische L’port sluithek van Hanskamp is in 2008 op de markt gebracht. Nu ruim 10 jaar later draaien de eerst geplaatste sluithekken nog steeds en ziet het er naar uit dat ze nog wel 10 jaar meegaan. Het L’port sluithek heeft zich in de loop der jaren bewezen.

Prijs
Hanskamp biedt een pneumatisch L’port sluithek aan. Voor een passende offerte neem contact op met onze binnendienst per mail op info@hanskamp.nl of telefonisch op 0314-393 797.

Twee koeien wei mist
Robin Franken

Robin

Coördinator

Sjors Tankink

Sjors

Binnendienst

Marijn Roes

Marijn

Dealer support

Opzoek naar de juiste oplossing voor uw veehouderij?

Wij dragen bij aan een toekomstbestendig en rendabele veehouderij. Kom gerust eens langs dan kunt u de Happy Hanskamp experience ervaren.

Broekstraat 17

7009 ZB Doetinchem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Ontvang 1 keer per maand belangrijke updates.
koe-animatie