Koeien in het zand Aeres Weidebedrijf

Koeien van het Weidebedrijf in Dronten gaan het zand op!

Aeres Weidebedrijf, onderdeel van Aeres Farms in Dronten en nauw verbonden aan Aeres Hogeschool Dronten en Aeres MBO Dronten, is gestart met een pilot met de VrijLevenStal met een zandbodem. Van de bestaande vrijloopstal met stro-bedding zijn afgelopen tijd vier spantvakken met een totale oppervlakte van ca. 300 m2 omgevormd tot de innovatieve VrijLevenStal. De reiniging van de bodem wordt uitgevoerd met behulp van de BeddingCleaner van Hanskamp.

25-10-2023

Koeien in het zand vs in het stro 1

Komende winterperiode zullen derdejaars studenten van Aeres Hogeschool Dronten deelnemen aan een monitoringstraject met als doel om het vergelijken van de prestaties van melkkoeien. Momenteel bevindt een vaste groep koeien zich in het stro gedeelte van de vrijloopstal, terwijl een andere vaste groep wordt gehuisvest in de VrijLevenStal met zandbodem.

Onder leiding van docenten van Aeres Hogeschool Dronten en bedrijfsleider Wesley Stapel zullen de studenten zorgvuldig de melkproductie, welzijn, gezondheid, celgetal en hygiënescore van de twee groepen lacterende koeien monitoren. Deze vergelijkende studie biedt een waardevolle kans om inzicht te krijgen in de voordelen van een VrijLevenStal in vergelijking met een potstal.

Aeres Weidebedrijf is blij met de samenwerking met Hanskamp en is benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek. Tevens past deze ontwikkeling met de VrijLevenStal prima bij de levering van Beter Leven 3-sterren-melk sinds mei 2022. Deze inspanningen dragen ook bij aan de aandacht voor DierWaardige Veehouderij.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Ontvang 1 keer per maand belangrijke updates.
koe-animatie