3c Hanskamp 2xduo

Het belang van het kalibreren van uw krachtvoerstation

18-4-2023

DSC 0592

KALIBREERT U REGELMATIG UW VOERDOSATOR?

Uw melkkoeien bezoeken voornamelijk het krachtvoerstation om de juiste hoeveelheid krachtvoer op te nemen. Als u niet de juiste hoeveelheid krachtvoer per koe verstrekt, zal de maximale melkproductie niet behaald worden. Dat meldt AgruniekRijnvallei.

In de melkrobot of in het krachtvoerstation wordt meestal tussen de 300-350 gram brok per minuut gedoseerd. Het gewicht van de vracht krachtvoer is afhankelijk van de samenstelling. Hierdoor kan de hoeveelheid krachtvoer per koe sterk afwijken. In de praktijk komen afwijkingen voor tot ongeveer 10%! Om dit uit te drukken in kosten heeft AgruniekRijnvallei hieronder een voorbeeldberekening gemaakt.

Voorbeeldberekening
Stel er wordt gemiddeld 4,5 kg krachtvoer per koe/per dag gevoerd op een melkveebedrijf met 100 melkkoeien. Als de afwijking 5% is, wordt er per jaar 8.213 kg krachtvoer te veel gevoerd. Ervan uitgaande dat krachtvoer gemiddeld € 0,25 per kg kost, komt dit op een bedrag van € 2.053 per jaar. Als u niet regelmatig uw krachtvoerstation kalibreert, kost dit op jaarbasis veel geld.

Tips bij kalibreren
Kalibreren kunt u eenvoudig doen door een aantal porties op te vangen en deze te wegen. Eén portie is onvoldoende voor een betrouwbare kalibratie. U kunt het voer opvangen in een emmer of plastic zakje. Weeg het krachtvoer daarna met een weegschaal en schrijf de gewichten op. Aan het eind kunt u het gewicht per portie aanpassen in de computer van uw krachtvoerstation.

Twee koeien wei mist
Robin Franken

Robin

Coördinator

Sjors Tankink

Sjors

Binnendienst

Marijn Roes

Marijn

Dealer support

Opzoek naar de juiste oplossing voor uw veehouderij?

Wij dragen bij aan een toekomstbestendig en rendabele veehouderij. Kom gerust eens langs dan kunt u de Happy Hanskamp experience ervaren.

Broekstraat 17

7009 ZB Doetinchem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Ontvang 1 keer per maand belangrijke updates.
koe-animatie