Melkstalvoeren

30-1-2023

Literatuurstudie

De effecten van melkstalvoedering is al jaren een gespreksonderwerp voor veehouders, melktechniek dealers, voeradviseurs en wetenschappers. In het algemeen zijn er voorstanders en tegenstanders voor het gebruik van melkstalvoedering gebaseerd op verschillende ervaringen. Op dit moment is er een trend te zien dat steeds meer rundveehouders er voor kiezen om te gaan voeren in de melkstal.

Om een helder beeld te krijgen wat de effecten zijn van voeren in de melkstal, is er onlangs een literatuurstudie uitgevoerd in opdracht van Hanskamp AgroTech. In dit onderzoek is gekeken naar de belangrijkste conclusies over de effecten van melkstalvoedering die gepubliceerd zijn in diverse wetenschappelijke onderzoeken. Uit deze onderzoeken blijkt dat er een groot financieel voordeel te behalen is bij het voeren in de melkstal door een toenemend Oxytocine gehalte en hierdoor toenemende melkproductie. 

De Oxytocine productie en melkgift gaan hand in hand. Het hormoon Oxytocine zorgt ervoor dat de melk vrijkomt vanuit de boezem van het uier. Om een uier volledig uit te kunnen melken moet er een constante stroom zijn van Oxytocine. Om de Oxytocine aanmaak te stimuleren zijn er verschillende mogelijkheden. Melkmachine stimulans (of te wel zuigstimulans) heeft een positief effect op de Oxytocineproductie. Een andere mogelijkheid om deze Oxytocinegift op gang te brengen, is om tijdens het melken te voeren. Melkstalvoedering stimuleert de Oxytocine aanmaakt en wanneer deze vrijkomt, komt ook de melkproductie op gaan. Door bij de aanvang van het melken krachtvoer te verstrekken, zal de koe sneller haar melk laten schieten. Bij melkstalvoedering komt de melkproductie niet alleen sneller op gang maar de melkgift zal ook hoger zijn en de melktijd is lager. 

Melkstalvoeren heeft ook een positief effect op ‘koeverkeer’. De koeien komen eenvoudig en sneller de melkput in doordat ze gelokt worden door het voeren. Een koe komt hierdoor uit zichzelf de melkput in en wordt niet opgedreven waardoor er stress ontstaat. De ondernemer hoeft daardoor niet constant zijn wachtruimte in om koeien op te halen wat hem tijd bespaart.

De melkgift bij het voeren in de melkstal zal gemiddeld met 8% toenemen. Het voeren in de melkstal levert hierdoor een economisch voordeel op. Bij een bedrijf met 80 melkkoeien en een melkproductie van 8000 liter per koe per jaar, zal de melkproductie bij melkstalvoedering per koe met ruim 600 liter per jaar stijgen. Met een gemiddelde melkprijs van € 0,34 komt het financiële voordeel uit op ruim € 16.000,-. Dit voordeel kan nog hoger uitkomen wanneer er gekozen wordt voor individuele melkstalvoedering; Door de krachtvoergift individueel te sturen kan men de koeien optimaal laten presteren.

Het literatuur onderzoek heeft al deze gepubliceerde onderzoeken samengevat met bronvermelding en de algemene conclusie is een positief effect van melkstalvoedering. Lees het gehele onderzoek hier, of neem voor meer informatie contact met onze medewerkers.

Twee koeien wei mist
Robin Franken

Robin

Coördinator

Sjors Tankink

Sjors

Binnendienst

Marijn Roes

Marijn

Dealer support

Opzoek naar de juiste oplossing voor uw veehouderij?

Wij dragen bij aan een toekomstbestendig en rendabele veehouderij. Kom gerust eens langs dan kunt u de Happy Hanskamp experience ervaren.

Broekstraat 17

7009 ZB Doetinchem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Ontvang 1 keer per maand belangrijke updates.
koe-animatie