Man en vrouw tablet en voer op de voergang

Bloed-ketose tests betalen zich terug

6-2-2023

Bij ketose kun je Propyleenglycol verstrekken. Dat levert uiteindelijk 10 euro per koe op.

Een gezondheidsrisico rondom het afkalven is ketose. Met een digitale bloed-ketose tester kunnen subklinische zieke koeien, die dus niet zichtbaar ziek zijn, herkend en tijdelijk behandeld worden. Subklinisch zieke dieren hebben een BHB-waarde (bètahydroxybutyraat-waarde) van meer dan 1,2 mmol per liter bloed. Uit een onderzoek in Noord-Amerika bleek dat het uitvoeren van de ketose test zich terug betaalt. Koeien met subklinische ketose na het afkalveren, kregen direct vijf dagen lang 300 ml propyleenglycol per dag. Dat leverde 0,75 kg melk per koe per dag meer op en resulteerde in minder lebmaagverdraaiingen en minder onvrijwillige afvoer van koeien. 

Ketose situatie in elk koppel anders

Bij elkaar opgeteld levert een vroegtijdige gift van propyleenglycol een voordeel van € 10 per koe op. Mogelijk is de ketose-meetapparatuur hier duurder dan in Noord-Amerika en daarmee het voordeel iets geringer. Uit Duitse onderzoeken (Heuweiser, Vrije Universiteit van Berlijn) bleek dat meer dan de helft van de subklinische ketose gevallen optreedt tussen de 14e en 42e lactatiedag. Om te achterhalen in welke mate en op welk moment ketose voorkomt in een koppel, kunt u elektronische meetapparaten gebruiken. Wie ermee werkt zou iedere week vijf tot tien koeien moeten testen vanaf de derde lactatiedag. Noteer de meetgegevens, zo bewaakt u de ketose situatie. Bij de volgende meetwaarden kunt u:

  • <15%, maandelijks ketose gaan meten
  • 15-20% wekelijks ketose blijven meten en propyleenglycol geven
    >40% alle koeien propyleenglycol geven

Als structureel te hoge BHB-waarden gemeten worden, moeten managementmaatregelen worden genomen. Evalueer voeding en huisvesting. Een verhouding van 1 op 1 tussen vreet- en ligplaatsen is bijvoorbeeld de beste basis voor een hoge voeropname.

Bron: Elite, vakblad voor échte melkveehouders (editie: 2/2016)
Dr. Martin Höltershinken (TiHo Hannover) bespreekt problemen uit de praktijk


De MultiDos voor exact en individueel toedienen van o.a. propyleenglycol, meer weten klik hier.

Twee koeien wei mist
Robin Franken

Robin

Coördinator

Sjors Tankink

Sjors

Binnendienst

Marijn Roes

Marijn

Dealer support

Opzoek naar de juiste oplossing voor uw veehouderij?

Wij dragen bij aan een toekomstbestendig en rendabele veehouderij. Kom gerust eens langs dan kunt u de Happy Hanskamp experience ervaren.

Broekstraat 17

7009 ZB Doetinchem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Ontvang 1 keer per maand belangrijke updates.
koe-animatie